Hur används linolja?

Linolja ger träunderlag ett bra skydd mot slitage. Genom att ge ditt trä en oljad yta skyddas den mot erosion då det är den målade ytan som först eroderar. Ett skyddande lager med oljefärg hjälper också till att skydda träet från att angripas av röta då den målade ytan håller träet torrare.

Att trä sväller och krymper lite grann med väderlek och säsong är helt naturligt – det är därför viktigt att tänka på detta när man bygger så att man lämnar lite plats och skarvar där träet kan röra sig. Men risken är att dessa rörelser leder till sprickor. Genom att använda linolja hjälper till genom att hindra träet från att ta upp fukt och utsättas för onödiga fuktförändringar där träet sväller och krymper. Som vid all målning är det såklart viktigt med förarbetet, både för målning av nytt underlag – men framför allt när du ska måla på tidigare behandlat underlag. Tvätta ytan, skrapa bort lös färg och se till att underlaget är torrt.

"Vår egen linolja kallpressas av svenska närodlade linfrön i vår fabrik i Skeby. Linoljor med snabba torkegenskaper för ytbehandling och som bas i träoljor."

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nyheter och erbjudanden

För att linoljan ska torka ska man undvika att måla i fuktiga miljöer eller när det är för kallt. Sörj även för god ventilation. Torkhastigheten ökar vid högre temperaturer, men man ska undvika att behandla i för höga temperaturer eller direkt solsken då det kan orsaka skinnbildning. Undersök vad som gäller för just din linoljeprodukt!

Rå och kokt linolja

Linolja har traditionellt använts både som rå och kokt. Tillvägagångssätt, kvaliteter och blandningar vid framställning av linoljeprodukter så som linoljefärg har varierat mycket. Generellt kan sägas att fördelen med den råa linoljan är dess inträngningsförmåga, men den torkar långsammare än den kokta oljan. Den kokta linoljan är mörkare och den råa lite ljusare.