Från Sörgården till Skeby Guld, en lokalproducerad historia

Vi på Skeby Gårdar är stolta över vårt entreprenörskap på landsbygden och våra produkter av högsta kvalitet. Dessutom är vi glada att kunna berätta att dropparna i vår egen ekologiska rapsolja faktiskt representerar just detta. Just nu innehåller våra flaskor med Skeby Guld en rapsolja som vi pressar från fröer som har odlat på Sörgården i Öhm utanför Skövde - och resultatet är en fantastiskt god olja!

"Vår egen rapsolja Skeby Guld pressas därför av ekologiska fröer som odlats av olika lantbrukare runtom i Sverige, till exempel på Sörgården som vi just nu har valt ut att hamna i Skeby Guld flaskan då oljan har en rund och mild nötig karaktär"

Eftersom vi på Skeby Gårdar årligen pressar stora mängder kallpressad rapsolja, behöver vi köpa in betydande mängder rapsfrön. Mycket mer än vad vi själva skulle kunna odla på våra egna marker. Eftersom raps är en kålväxt, bör den endast odlas vart sjunde år på samma fält för att undvika risk för jordsjukdomar. Vår egen rapsolja, Skeby Guld, pressas därför från ekologiska fröer som odlats av olika lantbrukare runt om i Sverige. Just nu har vi valt ut fröer från Sörgården för att användas i Skeby Guld-flaskan då oljan har en rund och mild nötig karaktär.

Sörgården

Men rapsodling är långt ifrån allt som Sörgården sysslar med. Sörgården är ett helt ekologiskt lantbruk med ca 300 hektar och 85 mjölkkor. Sedan fem år tillbaka har de även ett eget gårdsmejeri! I deras gårdsbutik och på REKO-ringar runtom i trakten kan du hitta deras produkter under varumärket Sörgårdsmjölk. Dessutom använder lokalproducerade Wetternglass deras mjölk i deras gräddglass.