Så här oljar du in din altan med träolja

För att behålla ett skinande och långlivat trädäck är oljning en viktig del av det underhållsarbete som krävs. Detta då oljningen ger ett nytt lager av skydd till träet vilket ger ditt däck en längre livslängd. De första tecknen på att du kan behöva olja om ditt trädäck är fläckar, missfärgning på kanter och andra delar av trädäcket. Om så är fallet är det dags att kavla upp ärmarna, ta fram din träolja och börja rengöra, slipa och olja!

Steg 1 - Samla verktyg och material

Ta fram borste, eventuellt slippapper, träolja, pensel eller terassdyna

Steg 2 - Rengör ytan på däcket ordentligt

Rengör ytan ordentligt innan du påbörjar slipning och inoljning. Ta noggrant bort smuts och gammal olja innan slipning. Det går bra att skubba däcket med såpa och vatten. Tänk på att låta däcket torka ordentligt innan du påbörjar slipningen.

Steg 3 - Slipning av trät

Nu har altanen torkat och du kan nu slipa trä som varigt oskyddat en längre tid. Tänk på att ordentligt borsta bort slipdamm.

Steg 4 - Förbered oljan

Förbered träoljan genom att ordentligt skaka förpackningen innan användingen. Den kan sedan med fördel hällas ut i ett större kärl för enkel applicering med pensel eller terassdyna.

Steg 5 - Behandla trät med träoljan

Applicera träoljan på trät med hjälp av pensel eller terassdyna. Jobba med ett fåtal brädor samtidigt, glöm inte att följa fibrerna. Tänk på att inte stanna mitt på en planka då det kan leda till ett fläckigt restultat.

Det kan flera timmar för ett lager att torka beroende på temperaturen i luften. Beroende på hur mycket träolja virket suger åt sig kan det behövas ytterligare lager.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nyheter och erbjudanden

Skeby träolja är en olja avsedd för årlig behandling av allt slags obehandlat, tryckimpregnerat eller tidigare oljat trä utomhus så som trätrall, altaner och trädgårdsmöbler. Träoljan motverkar uttorkning och sprickbildning.

Träoljan håller högsta kvalitet genom den höga iblandningen av vår kokta linolja, och en torrhalt på 44%. Träoljan är packad i en behändig 2,5 litersdunk med handtag. Vi pressar linfrön som är odlade och skördade i Västra Götaland. Linoljan kallpressas av svenska närodlade linfrön i vår fabrik i Skeby.