Vad är linolja och hur används det?
Linolja är en vegetabilisk olja som pressas ut av linfrön. Linet är en ettårig ört med blå-lila blommor. Det finns i huvudsak två sorters lin; oljelin och spånadslin. Spånadslinet har långa och fiberrika stjälkar vilket är önskvärt för att kunna göra linnegarn. Oljelinsplantan är däremot kortare, med fler förgreningar och frökapslar – vilket ger mer olja.
Linfröet
Linolja pressas ur linfröna som består av ca 40-45 % olja. Linfröet ligger i en frökapsel som bildas efter befruktningen. Du har säkerligen sett ett linfrö, även om du inte tänkt på att det går att pressa olja ur det. Linfrön är små, bruna och avlånga och används ofta i bröd eller på frukostfilen. Linfröet används bland annat för att hindra förstoppning.
"På Skeby Gårdar kallpressar vi linfrön, vilket är den metod som ger den renaste linoljan. Vid kallpressning tillsätts ingen värme förutom den som skapas av friktionen i själva pressen."
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nyheter och erbjudanden
Det kan tyckas märkligt att raps och lin har olja i sina fröer och den biologiska förklaringen är faktiskt att det oljan är en slags näringsdepå. Medan spannmål lagrar näring i form av stärkelse så lagrar linoljeväxten näring i form av olja i sina fröer – näring åt den nya växten som ska komma av fröet.
Man skördar linfröerna genom tröskning, vanligtvis under september månad. Sedan behöver det ofta torkas för att få en lägre vattenhalt. En lägre vattenhalt gör att fröerna kan lagerhållas längre, och det ger också en mer kvalitativ olja.

Utvinning av olja ur linfrö
På Skeby Gårdar kallpressar vi linfrön, vilket är den metod som ger den renaste linoljan. Vid kallpressning tillsätts ingen värme förutom den som skapas av friktionen i själva pressen. Vi använder inte heller några andra tillsatser. Det som blir kvar när man pressat ur oljan ur linfröna är en så kallad ”linfrökaka” som bland annat används som djurfoder.