Bakad fetakräm med rostade tomater

En god, krämig dipp med nötig smak från rapsoljan, knaprighet och bra näringsvärde från frömixen. Variera gärna efter säsong och vad ni har hemma.

Är det inte säsong för tomater så går det fint att byta ut mot inlagda, soltorkade tomater i olja. Halvera då mängden. Det är även gott att rosta bitar av morötter eller rödbetor.

[tivala-recipie-share]

Ingredienser

  • 300 g fetaost/vitost
  • 250 g tomater, gärna i olika färger
  • 0,5 dl kallpressad olja
  • 2 klyfta vitlök
  • 1 citron, zest & juice
  • 1 salladslök
  • 1 tsk torkad oregano
  • flingsalt & svartpeppar

Till servering

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200°C.
  • Bryt osten i bitar och lägg i en ugnsform.
  • Skala och riv vitlök. Skölj citron och riv av det yttersta skalet. Pressa ur saften. Finhacka salladslök och dela tomater. Blanda samman allt med olja, oregano och häll det över osten i formen.
  • Baka i ugnen i ca 10 minuter.
  • Ta ut och mixa samman allt till en slät kräm. Smaka av med salt & peppar. Lägg upp i en skål eller bred ut krämen på ett fat.
  • Ringla över olja och strö över rostad frömix.