Fritera i rapsolja

Nästa artikel:

Neutral olja för industriella behov

Varför ska man fritera i rapsolja?

Ska du fritera i rapsolja? Rapsolja är hälsosam med en gynnsam fettsyrablandning, inklusive omega-3-fettsyror, som kan främja hjärthälsa. Dess höga rökpunkt gör den idealisk för fritering vid höga temperaturer utan att brytas ned och skapa skadliga ämnen. Rapsolja har också en neutral smak som inte överväldigar maten, vilket gör den mångsidig och lämplig för olika rätter. Dessutom är rapsolja en del av en hälsosam kost genom att bidra till en balanserad fettsyraintag.

Det här ska du tänka på:

  • Hetta upp oljan till 180°C: Värm rapsoljan till 180°C för optimal temperatur. Håll koll med en hushållstermometer.
  • Välj en kallpressad rapsolja: Kallpressad rapsolja bevara alla mineraler, vitaminer och positiva egenskaper med omega 6 och 3 i oljan, så att du får en olja med högsta kvalitet.
  • Håll ögat på oljenivån: Se till att det finns tillräckligt med olja i grytan för att täcka maten helt.
  • Dränera på papper: Efter friteringen, placera den friterade maten på ett papperstäckt fat för att avlägsna överskottsolja.

Säkerhet

Fritöser innehåller varm olja och därför gäller det förstås att vara försiktig vid förberedelse, matlagning och rengöring. Lär dig hur din fritös fungerar och kolla alltid om du har stängt av fritösen efter användning för att minimera risken för olyckor. En del modeller har automatisk avstängning, då slipper du det. Om inte så kolla en gärna en extra gång.

Steg-för-steg guide för att fritera i rapsolja:

1. Hetta upp oljan till 180°C

Börja med att värma upp rapsoljan till 180°C. Håll koll med en hushållstermometer.
OBS! Ha alltid ett lock nära till hands att lägga på om det skulle börja brinna i oljan. Släck ej med vatten.

2. Lägg i potatisen

Lägg försiktigt i en mindre mängd potatisstavar i oljan. Se till att de inte är för blöta eller att du lägger i för mycket, då kan det koka över. Fritera potatisstavarna i små omgångar tills de är gyllenbruna och krispiga, vanligtvis tar det cirka 3-4 minuter per omgång.

3. Låt rinna av & strö över salt

Ta upp potatisen med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Strö över salt medan de fortfarande är varma och servera genast.

Har du provat vår kallpressade rapsolja?

Vi på Skeby Gårdar producerar KRAV-märkt kallpressad svensk rapsolja i vår egna fabrik i Skeby. En kallpressad rapsolja innebär att den inte får någon extra värme förutom den som skapas av friktionen i pressen. På så sätt kan vi bevara alla mineraler, vitaminer och positiva egenskaper med omega 6 och 3 i oljan, så att du får en olja med högsta kvalitet. Fritera med rapsolja från Skeby Gårdar. Här kan du hitta våra produkter.