Hur gör man rapsolja?

Nästa artikel:

Göra eget smör med rapsolja

Rapsolja är en av de mest använda vegetabiliska oljorna i världen och används i matlagning, bakning och till och med som en ingrediens i kosmetika och industriella produkter. Det är känt för sin milda smak och sina hälsofördelar, såsom höga halter av omättade fetter och antioxidanter. Men hur gör man rapsolja? I den här artikeln kommer vi att gå igenom processen för att producera rapsolja från rapsfrön.

Vad är rapsolja?

Rapsolja är en vegetabilisk olja som utvinns från fröna av rapsväxten, som botaniskt sett tillhör familjen Brassicaceae. Denna olja är en av de mest använda och mångsidiga matoljorna i världen. Dessutom har den en mild smak och en ljus gul färg. Du kan använda det till matlagning, bakning och i en mängd andra kökssammanhang.

Vad är kallpressad rapsolja?

Kallpressad rapsolja är en variant av rapsolja som produceras genom en specifik metod som innebär minimal värmebehandling under extraktionsprocessen. Denna metod syftar till att bevara oljans naturliga smak, näringsvärde och antioxidanter, vilket gör den till ett attraktivt val för många som är intresserade av hälsosam matlagning och högkvalitativa oljor.

Den kallpressade varianten är mer näringsrik än rapsoljor som har genomgått högre temperaturer under extraktionsprocessen, eftersom värme bryter ner vissa näringsämnen och antioxidanter i oljan. Denna olja har en mild och naturlig nötaktig smak, vilket gör den lämplig för användning i salladsdressings, marinader och andra råa eller lågtemperaturberedda rätter. Dessutom har den kallpressade oljan en hög halt av omega-3-fettsyror, vilket ger den extra hälsofördelar.

Vad är skillnaden mellan kallpressad och vanlig?

Kallpressad rapsolja och vanlig rapsolja skiljer sig i produktion och egenskaper. Kallpressning bevarar naturlig smak, näringsvärde och antioxidanter, med en mild nötaktig smak. Vanlig olja utsätter man för högre temperaturer och kemisk bearbetning, vilket kan påverka smak och näringsvärde negativt. Kallpressad passar bra i råa och lågtemperaturberedda rätter, medan vanlig rapsolja är mångsidig för matlagning och bakning vid högre temperaturer. Kallpressad olja är ofta mer näringsrik och hälsosammare. Valet beror på personliga preferenser och användningsområden.

Hur gör man rapsolja?

Här är en mer detaljerad förklaring av hur man tillverkar kallpressad rapsolja:

  1. Skörd och rening: Processen börjar med skörden av mogna rapsfrön och rening av dem för att avlägsna eventuella föroreningar och främmande ämnen.
  2. Kallpressning: Man pressar rapsfröna för att extrahera oljan vid låga temperaturer, vanligtvis under 60°C. Denna temperaturkontroll är avgörande för att bevara den naturliga smaken och näringsvärdet i oljan. Kallpressning är en mekanisk process där man pressar oljan ut ur fröna utan att använda värme eller kemikalier.
  3. Filtrering: Efter kallpressningen genomgår den resulterande råa oljan en filtreringsprocess för att avlägsna eventuella fasta partiklar eller sediment och för att förbättra klarheten och renheten i oljan.
  4. Förpackning: Slutligen förpackar man den färdiga kallpressade rapsoljan i lämpliga behållare för distribution och försäljning.

Har du provat vår kallpressade rapsolja?

Vi på Skeby Gårdar producerar KRAV-märkt kallpressad svensk rapsolja i vår egna fabrik i Skeby. En kallpressad rapsolja innebär att den inte får någon extra värme förutom den som skapas av friktionen i pressen. På så sätt kan vi bevara alla mineraler, vitaminer och positiva egenskaper med omega 6 och 3 i oljan, så att du får en olja med högsta kvalitet. Testa vår rapsolja när du ska göra sitt egna smör. Här kan du hitta våra produkter.