Kokt eller rå linolja, vad är skillnaden?

Hitta fler artiklar

Traditionellt har man använt både rå och kokt linolja. Däremot har tillvägagångssättet, kvaliteterna och blandningarna vid framställningen av linoljeprodukter som linoljefärg varierat mycket. Generellt sett har den råa linoljan fördelen att den har en bra inträngningsförmåga. Dock torkar den långsammare än den kokta oljan. Den kokta linoljan har också en mörkare färg, medan den råa linoljan är något ljusare.

Kokt linolja
Kokt linolja har snabbare torkegenskaper än rå linolja och finns vanligtvis i linoljefärg eller som bas i träolja. Vi på Skeby Gårdar erbjuder kokt linolja i flaskor om 1 liter samt dunkar om 2,5 och 10 liter. Dessutom kallpressar vi linfrön från svenska närodlade odlingar för att kunna producera linoljan i vår fabrik i Skeby.

Rå linolja
Du kan använda rå linolja till både impregnering och grundning när du ska måla utomhus. Därtill har den råa linoljan även goda rostskyddsegenskaper. På Skeby Gårdar erbjuder vi rå linolja i flaskor om 1 liter samt dunkar om 2,5 och 10 liter till våra kunder. Dessutom kallpressar vi linfrön från svenska närodlade odlingar, för att sedan producera oljan i vår fabrik i Skeby.

På Skeby Gårdar utför vi kallpressning av linfrön för att producera den renaste linoljan. Det innebär att ingen värme tillförs förutom den som genereras av friktionen i pressen. Dessutom tillsätter vi inga andra ämnen. Efter att oljan har pressats ur linfröna återstår en ”linfrökaka” som används bland annat som djurfoder.

Utforska våra produkter!

Våra frön kallpressas från svenska närodlade odlingar, för att sedan producera oljan i vår fabrik i Skeby. Vi på Skeby Gårdar erbjuder kokt linolja i flaskor om 1 liter samt dunkar om 2,5 och 10 liter. Dessutom erbjuder vi rå linolja i flaskor om 1 liter samt dunkar om 2,5 och 10 liter till våra kunder. Dessutom kallpressar vi linfrön från svenska närodlade odlingar, för att sedan producera oljan i vår fabrik i Skeby. Här kan du ta del av vårt utbud!