Neutral olja för industriella behov

Nästa artikel:

Hur gör man rapsolja?

Vad är kallpressad raffinerad rapsolja?

Rapsolja utvinns från rapsfrön, som är rika på essentiella fettsyror och andra näringsämnen. Den kallpressade raffinerade varianten av rapsolja tillverkas genom en metod där fröna pressas mekaniskt vid låga temperaturer, vilket bevarar dess näringsinnehåll och ursprungliga smak. Raffineringen av oljan innebär att den genomgår en process där orenheter och eventuella smakämnen avlägsnas. Denna process skapar en renare och mer stabil produkt. Slutprodukten är en neutral olja med minimal energianvändning.

Rapsolja med neutral smak och doft

Den mest lockande egenskapen med den kallpressade raffinerade rapsoljan är att den har en neutral smak och doft. Raffineringsprocessen tar bort den naturliga smaken som rapsoljan har. Detta är särskilt intressant för industriella kunder som söker en mångsidig olja för användning i matlagning, livsmedelstillverkning eller andra industriella produkter. Den neutrala smaken gör att den låter andra ingredienser ta huvudrollen.

Användningsområden:

Den milda smaken och höga rökpunkten hos kallpressad raffinerad rapsolja gör att du kan använda rapsoljan till alltifrån att steka, baka, grilla och dressa sallader. Eftersom det är en neutral olja är det ett utmärkt val för att smaksätta mat utan att överväldiga andra ingredienser.

  • Matlagning: Raffinerad rapsolja är mångsidig samt tål höga temperaturer bra, vilket gör den lämplig för stekning, sautéring och bakning.
  • Fritering: Den höga rökpunkten och den neutrala smaken gör raffinerad rapsolja till ett utmärkt val för fritering av livsmedel.
  • Bakning: Raffinerad rapsolja kan man använda i en mängd olika bakrecept för att ge fuktighet samt lätt konsistens till bakverken.
  • Kosmetika: Raffinerad rapsolja kan man använda inom kosmetikaindustrin för sina mjukgörande och fuktgivande egenskaper och finns i hudkrämer samt hårprodukter.
  • Industriella ändamål: Rapsoljan kan man använda till industriella ändamål, som smörjmedel eller ingrediens i målarfärger och lösningsmedel.

Vad är skillnaden mellan kallpressad och varmpressad raffinerad rapsolja?

Varmpressad raffinerad rapsolja

Varmpressad rapsolja den vanligaste sorten på den svenska marknaden. Detta beror på att man vid varmpressning får ut mer rapsolja från fröna än vid kallpressning. Vid varmpressning värmer man först upp rapsfröna till höga temperaturer innan man pressar dem. Sedan raffineras rapsoljan för att kunna förtäras. All varmpressad rapsolja som finns på marknaden är därmed raffinerad. Denna metod är mindre miljövänlig och kräver mer energi för att tillverka, eftersom rapsen värms upp två gånger.

Kallpressad raffinerad rapsolja

Kallpressad raffinerad rapsolja är en unik svenskodlad produkt som kombinerar fördelarna med kallpressning och raffinering. Kallpressning innebär att oljan pressas på låg temperatur, en metod som normalt sett bevarar näringsämnen och den naturliga smaken hos oljan. Detta minimerar energiåtgången vid pressningen av rapsfröna.

För att få bort den naturliga smaken på rapsoljan raffineras den. Detta gör den till ett utmärkt val för restauranger, livsmedelsproducenter och även andra matrelaterade företag som strävar efter att låta andra ingredienser i recepten ta huvudrollen.

Näringsvärde och hälsofördelar

Raffinerad rapsolja är en utmärkt källa till fleromättade och enkelomättade fettsyror såsom omega-3 och omega-6. Dessa fettsyror främjar hjärtats hälsa, stödjer hjärnans funktion och minskar inflammationer i kroppen. Rapsolja är dessutom rik på vitamin E, som fungerar som en kraftfull antioxidant och skyddar cellerna. Forskning visar att regelbunden konsumtion av rapsolja kan minska risken för hjärt-kärlsjukdomar, sänka kolesterolnivåerna och förbättra blodsockerkontrollen.

  • Omega 3 & 6
  • Vitamin E

Svenskodlade rapsfrön från Västra- och Östergötland

Vi är stolta över att vi endast använder oss av svenskodlad raps när vi tillverkar våra produkter. Vi kallpressar rapsfrön från utvalda gårdar och leverantörer från Västergötland och Östergötland. Dessutom har vi möjlighet att särskilja varje lastbil med frön som kommer in till fabriken genom att lägga det på olika lagringsfickor. Detta gör att vi kan särskilja den kallpressade rapsoljan och rapsfröet från vilken lantbrukare det kommer ifrån.

Behöver du en neutral olja?

Kallpressad raffinerad rapsolja är en unik svenskodlad produkt som kombinerar fördelarna med kallpressning och raffinering. Vi är stolta över att ha tagit fram en neutral olja, samtidigt som den enbart använder minimal energiåtgång vid tillverkning. Dessutom innehåller våra produkter alltid enbart svenskodlade rapsfrön från gårdar i Västra- och Östra Götaland.

Vi säljer vår kallpressade raffinerade rapsolja i 10, 600, 1000 liter och tankbil.