Så används linolja på trä

Nästa artikel:

Kokt eller rå linolja, vad är skillnaden?

Du kan använda linolja för att ge ditt trä ett bra skydd mot slitage. Linoljan skapar ett bra skydd mot erosion, eftersom det istället är den målade ytan som först eroderar. Dessutom kan ett skyddande lager med oljefärg också skydda ditt trä från att angripas av röta, eftersom den målade ytan gör att träet håller sig torrt.

Att trä sväller och krymper lite grann med väderlek och säsong är helt naturligt. Därför är det viktigt för dig att tänka på detta när du bygger, så att du skapar utrymme så att träet kan röra sig. Däremot finns risken att dessa rörelser leder till sprickor. Genom att använda linolja minskar du risken för att ditt trä tar upp fukt och utsätts för onödiga fuktförändringar när träet sväller och krymper. Som vid all målning är det såklart viktigt med förarbetet, både för målning av nytt underlag – men framför allt när du ska måla på tidigare behandlat underlag. Se till att tvätta ytan, skrapa bort lös färg och att underlaget är torrt innan du målar.

”Vår egen linolja kallpressas av svenska närodlade linfrön i vår fabrik i Skeby. Linoljor med snabba torkegenskaper för ytbehandling och som bas i träoljor.”

För att linoljan ska torka ska man undvika att måla i fuktiga miljöer eller när det är för kallt. Du behöver även se till att ha en god ventilation. Dessutom är det viktigt att tänka på att torkhastigheten ökar vid högre temperaturer. När du ska behandla materialet, ska du undvika att behandla det i för höga temperaturer eller direkt solsken, eftersom det kan skapa skinnbildning. Men eftersom alla linoljeprodukter är olika, är det viktigt att du undersöker vad för rekommendationer som finns för din produkt!

Rå och kokt linolja

Traditionellt har man använt både rå och kokt linolja. Tillvägagångssättet, kvaliteterna och blandningarna vid framställningen av linoljeprodukter, som linoljefärg, har varierat mycket. Generellt sett har den råa linoljan fördelen att den tränger in bättre. Å andra sidan har den en längre torktid än den kokta oljan. Utseendemässigt skiljer de sig också åt, där den kokta linoljan är mörkare och den råa är något ljusare.

Utforska våra produkter!

Våra frön kallpressas från svenska närodlade odlingar, för att sedan producera oljan i vår fabrik i Skeby. Vi på Skeby Gårdar erbjuder kokt linolja i flaskor om 1 liter samt dunkar om 2,5 och 10 liter. Dessutom erbjuder vi rå linolja i flaskor om 1 liter samt dunkar om 2,5 och 10 liter till våra kunder. Dessutom kallpressar vi linfrön från svenska närodlade odlingar, för att sedan producera oljan i vår fabrik i Skeby. Här kan du ta del av vårt utbud!