Steka i kallpressad rapsolja

Nästa artikel:

Miljövänliga värmeljus

Vad är kallpressad rapsolja?

Kallpressad rapsolja utvinns genom att mekaniskt pressa rapsfrön utan användning av värme eller kemiska lösningsmedel. Denna metod bevarar många av de naturliga näringsämnena, inklusive omega-3 samt omega-6 fettsyror samt vitaminer som E-vitamin. Den kallpressade oljan har en gyllene färg och en lätt nötsmak som förhöjer smaken på dina maträtter.

Hälsomässiga fördelar

Kallpressad rapsolja erbjuder många hälsofördelar. Den innehåller rikligt med enkelomättade fetter, vilket kan bidra till att sänka kolesterolnivåerna och minska risken för hjärt-kärlsjukdomar. Omega-3 fettsyrorna i oljan stödjer hjärnans funktion samt kan ha antiinflammatoriska egenskaper. Dessutom tillför oljan E-vitamin, en kraftfull antioxidant som skyddar kroppens celler mot skador.

Kan jag steka i kallpressad rapsolja?

En av de vanligaste användningarna för olja i köket är stekning. Du kan värma kallpressad rapsolja till höga temperaturer utan att den bryts ner och bildar skadliga ämnen. Detta gör den idealisk för stekning, både vid låg och hög värme.

När du steker i kallpressad rapsolja njuter du av flera fördelar:

  • Bevarar smak: Oljans milda, nötiga smak kompletterar många rätter utan att överväldiga dem.
  • Främjar hälsosammare matlagning: Tack vare de nyttiga fetterna och antioxidanterna lagar du hälsosammare måltider.
  • Erbjuder mångsidighet: Du kan använda kallpressad rapsolja för allt från att steka grönsaker och kött till att baka och göra salladsdressingar.

Tips för att steka i kallpressad rapsolja

För att få ut det mesta av din kallpressade rapsolja vid stekning, följ dessa tips:

  • Använd rätt mängd: Använd en liten mängd olja, ofta räcker en matsked långt. Börja med en matsked och lägg till mer om det behövs.
  • Justera temperaturen: Låt oljan värmas upp till rätt temperatur innan du börjar steka. Om oljan börjar ryka, sänk värmen.
  • Kombinera med smaker: Utnyttja kallpressad rapsoljas milda smak genom att låta den absorbera och förbättra andra smaker, som örter och kryddor.

När du steker i kallpressad rapsolja förbättrar du både smaken samt näringsvärdet på dina maträtter. Med sina hälsosamma fettsyror, samt vitaminer erbjuder den ett hälsosamt och mångsidigt alternativ till andra matlagningsoljor. Genom att välja kallpressad rapsolja njuter du av god mat som också är bra för kroppen.

Kallpressad rapsolja från Skeby Gårdar

Vi kallpressar rapsfrön från utvalda gårdar och leverantörer framför allt från Västergötland och Östergötland. Kallpressad rapsolja framställs genom en speciell metod som innebär att rapsfröna pressas vid låg temperatur, och kan tillverkas med minimal energiåtgång. Kallpressningen bevarar även näringsämnen och den naturliga smaken hos oljan. Vi säljer rapsolja till både privatpersoner och företag. Klicka här för att köpa vår kallpressade rapsolja.