Vad är bovete? Allt du behöver veta

Nästa artikel:

Lindra hosta med honung

Bovete, även känt som ”sävbovete” eller ”svartvete,” är en mångsidig och näringsrik gröda som har använts i matlagning och traditionell medicin i århundraden. Bovete är känt för sin näringsrikedom och är en bra källa till vegetabiliskt protein, kostfiber och olika vitaminer och mineraler. Det har blivit allt mer populärt som ett hälsosamt alternativ inom kost och matlagning, särskilt för personer med celiaki eller glutenintolerans eftersom det är glutenfritt.

Ursprung och historia

Bovetet har en lång historia som går tillbaka över 6 000 år, med sina rötter i centrala och östra Asien. Ursprungligen odlades det av människor i områden som nu omfattar Kina och Tibet. Det spreds sedan över Eurasien och blev en viktig gröda i många kulturer. Bovetet kom till Europa under medeltiden och blev särskilt populärt i länder som Ryssland och Frankrike.

Odling och varianter

Bovetet är faktiskt inte en typ av vete eller ett spannmål, trots sitt namn. Det är en ört i familjen Polygonaceae och är närmare släkt med rabarber än med vete. Man odlar bovetet främst för sina frön, som är triangulära och har en brun färg. Därefter skördar man fröna efter att de har mognat och torkat på växten.

Det finns flera olika varianter av bovete, inklusive vanligt bovete (Fagopyrum esculentum), japanskt bovete (Fagopyrum tataricum) och silverhyllebovete (Fagopyrum cymosum). Vanligt bovete är den mest odlade och använda sorten, medan japanskt bovete har mindre frön och är känt främst för sitt bladverk.

Näringsvärde och hälsofördelar

Bovetets popularitet har ökat på grund av dess imponerande näringsvärde och hälsofördelar. Här är några av de viktigaste aspekterna när det gäller näring och hälsa:

 • Protein: Bovete är en utmärkt källa till vegetabiliskt protein och är särskilt viktigt för vegetarianer och veganer.
 • Kolhydrater: Bovete innehåller komplexa kolhydrater med lågt glykemiskt index, vilket hjälper till att stabilisera blodsockernivåerna.
 • Fiber: Det är rikt på kostfiber, vilket främjar en hälsosam matsmältning och kan minska risken för hjärtsjukdomar.
 • Vitaminer och mineraler: Bovete innehåller en mängd olika vitaminer och mineraler, inklusive B-vitaminer, magnesium, fosfor och järn.
 • Antioxidanter: Det är en källa till antioxidanter som rutin och quercetin, som kan bidra till att bekämpa inflammation och förbättra immunförsvaret.
 • Glutenfritt: Bovete är naturligt glutenfritt och ett bra alternativ för personer med celiaki eller glutenintolerans.

Användning i köket

Bovete har en unik smak som är nötaktig och lite jordig. Du kan använda det i matlagning på flera olika sätt:

 • Bovetegröt: Det är vanligt att göra bovetegröt genom att koka bovetefrön i vatten eller mjölk och servera dem som ett hälsosamt frukostalternativ.
 • Bovetepasta: Med bovetemjöl kan du göra glutenfri pasta och andra bakverk.
 • Bovetekuddar: I vissa kulturer använder man bovetekuddar för att göra maträtter som kaldolmar eller fyllda grönsaker.
 • Bovetegrönsaker: Man kan äta boveteblad som grönsaker och använda dem i sallader eller koka dem som en sidorätt.
 • Bovetemjöl: Bovetemjöl är ett användbart glutenfritt alternativ för att baka bröd, kakor och pannkakor.

Bovete är en mångsidig och näringsrik gröda som erbjuder en rad hälsofördelar. Det är ett utmärkt alternativ för dem som vill diversifiera sin kost och inkludera mer vegetabiliskt protein och fiber. Bovete är också en viktig komponent i många kulturers traditionella matlagning och har en fascinerande historia som sträcker sig över flera tusen år. Så nästa gång du är i köket, var inte rädd att experimentera och utforska dess många möjligheter inom matlagning och bakning.

Har du provat rostat bovete?

Vi erbjuder svenskt rostat bovete, som odlas på Råglanda gård utanför Molkom i Värmland. Vi rostar bovetet i vår egen produktion, där vi har utvecklat en helt egen rostningslinje. Vi undviker även hantering av nötter eller gluten i våra anläggningar, vilket garanterar att våra produkter är fria från nötter och gluten. Här kan du hitta våra produkter.