Vad är linolja? Det är en naturlig och mångsidig produkt med lång tradition. Genom kallpressning av linfrön utvinns en ren och näringsrik olja med många användningsområden – från skyddande träbehandling till nyttigt kosttillskott. Hos oss på Skeby Gårdar produceras oljan varsamt samt hållbart direkt från svenska linfrön.
Vad är linolja?
Linolja är en vegetabilisk olja som pressas ut från linfrön, en ettårig ört med blå-lila blommor. Linfrön finns huvudsakligen i två olika typer: oljelin samt spånadslin. Genom spånlinets långa och fiberrika stjälkar, har den perfekta egenskaper för att producera linnegarn. Däremot är oljelinsplantan kortare och har fler förgreningar och frökapslar. På så sätt kan oljelinsplanatan istället producerar mer olja.
Från linfrön
Linfrön är små, bruna och avlånga frön, som går att använda till bröd eller som topping på frukostfilen. Dessutom är det ett frö som många människor även använder för att motverka förstoppning. Förmodligen har du sett ett linfrö, även om du kanske inte har tänkt på att det går att pressa olja ur det. Genom att pressa ut olja från linfröna, kan vi få fram cirka 40-45 % olja!
"På Skeby Gårdar kallpressar vi linfrön, vilket är den metod som ger den renaste oljan. Vid kallpressning tillsätts ingen värme förutom den som skapas av friktionen i själva pressen."
Utvinning av linolja
Du kanske tycker att det är märkligt att raps och lin har olja i sina fröer. Däremot är den biologiska förklaringen att oljan fungerar som en närings depå för växterna. På samma sätt som spannmål lagrar näring i form av stärkelse, lagrar linoljeväxter näring i form av olja i sina fröer. På så sätt kan de försörja den nya växten som kommer att växa från fröet.
Vi på Skeby Gårdar skördar linfröerna genom tröskning, vanligtvis under september månad. Därefter torkar vi linfröerna för att minska vattenhalten. Genom att torka linfröerna kan dem lagras längre samtidigt som oljan får en bättre kvalitet.
Vanliga frågor
Kallpressning innebär att man utvinner oljan från linfrön genom mekanisk pressning vid låg temperatur, vanligtvis under ca 40°C. Metoden kallas "kallpressning" eftersom man inte tillför extra värme under processen, vilket hjälper till att bevara oljans naturliga egenskaper samt näringsämnen.
Främst för ytbehandling av trä, vilket ger skydd mot fukt och smuts, samt framhäver träets naturliga struktur. Dessutom är den kallpressade varianten rik på nyttiga omega-3-fettsyror och många använder därför ofta den som kosttillskott eller i sallader och dressingar.
Handla i vår webbshop
Vi erbjuder ett brett sortiment av produkter förädlade från svensk åkermark.

