Varmpressad rapsolja: En djupdykning i produktion och användningsområden

Nästa artikel:

Steka i kallpressad rapsolja

Vad är varmpressad rapsolja?

Varmpressning är ett sätt att utvinna rapsolja genom en process som involverar att man uppvärmer upp rapsfröna före och under pressningen.

Rapsolja med neutral smak och doft

En lockande egenskap med varmpressad rapsolja är att den har en neutral smak och doft. Detta beror på att all varmpressad rapsolja genomgår en raffineringsprocess. Raffineringen neutraliserar smaken och lukten, vilket gör att man kan använda rapsoljan för matlagning och bakning där man behöver en neutral olja. Den neutrala smaken gör att den låter andra ingredienser ta huvudrollen.

Varför måste varmpressad rapsolja raffineras?

Man raffinerar varmpressad rapsolja efter produktionen. Det gör man för att förbättra dess kvalitet, säkerhet och användbarhet. Raffinering är en process som man använder för att rena och förädla råa oljor och fetter, som till exempel rapsolja, för att göra dem mer lämpliga för konsumtion och andra användningsområden. Processen avlägsnar föroreningar, oönskade ämnen och oönskade egenskaper från den råa oljan.

  • Föroreningar och oönskade ämnen: Under varmpressningen utsätts rapsfröna för hög värme, vilket kan frigöra föroreningar och oönskade ämnen som fria fettsyror, fosfolipider, pigment, vaxer samt eventuella rester av bekämpningsmedel. Raffineringen avlägsnar dessa ämnen och säkerställer att oljan är ren och säker att konsumera.
  • Förbättrad hållbarhet: Rå varmpressad olja innehåller ämnen som kan oxidera och härskna, vilket minskar oljans hållbarhet och påverkar smaken negativt. Raffineringsprocessen avlägsnar dessa oxiderbara ämnen och förbättrar därmed oljans hållbarhet.
  • Neutral smak och lukt: Varmpressad olja kan ha en stark, ibland obehaglig smak och lukt på grund av de naturliga ämnen som frigörs under pressningen. Raffineringen neutraliserar smaken och lukten, vilket gör oljan mer användbar för matlagning och bakning där en neutral olja behövs.
  • Klarhet och färg: Rå varmpressad rapsolja kan vara grumlig och ha en mörk färg. Raffineringen gör oljan klar och ljusare, vilket är mer tilltalande för konsumenterna samt bättre passar i olika kulinariska applikationer.

Vad är skillnaden mellan kallpressad och varmpressad rapsolja?

Varmpressad rapsolja

Varmpressad rapsolja dominerar den svenska marknaden. Vid varmpressning utvinner man mer rapsolja från fröna än vid kallpressning. Först värmer man upp rapsfröna till höga temperaturer innan man pressar dem, vilket gör att man får ut mer olja ur fröna. Sedan raffinerar man rapsoljan.

Kallpressad rapsolja

Man pressar kallpressad rapsolja på låg temperatur, vilket är en metod som normalt sett bevarar näringsämnen och den naturliga smaken hos oljan. Genom att pressa rapsfröna kallt minimerar man även energiåtgången vid processen.

Näringsvärde och hälsofördelar

Rapsolja innehåller rikligt med fleromättade fetter, inklusive omega-3 och omega-6 fettsyror, samt enkelomättade fetter. Dessa fetter spelar en viktig roll för hjärthälsa samt kan hjälpa till att sänka kolesterolnivåerna. Dessutom tillför rapsolja E-vitamin, en kraftfull antioxidant som skyddar kroppens celler mot skador.

 

Rapsolja från svenska gårdar

Vi på Skeby Gårdar har specialiserat oss på att ta fram kallpressad rapsolja som alternativ till den varmpressade rapsoljan. Genom kallpressning erbjuder vi ett mer miljövänligt alternativ. Dessutom behåller vi både smak, doft och alla de naturliga näringsämnena i rapsoljan. Vi säljer vår rapsolja både till privatpersoner och företag, i både mindre och större volymer. Våra produkter alltid enbart svenskodlade rapsfrön från gårdar i Västra- och Östra Götaland. Klicka här för att handla vår rapsolja.