Kokt eller rå linolja, vad är skillnaden?

Linolja har traditionellt använts både som rå och kokt. Tillvägagångssätt, kvaliteter och blandningar vid framställning av linoljeprodukter så som linoljefärg har varierat mycket. Generellt kan sägas att fördelen med den råa linoljan är dess inträngningsförmåga, men den torkar långsammare än den kokta oljan. Den kokta linoljan är mörkare och den råa lite ljusare.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nyheter och erbjudanden

Kokt linolja
Kokt linolja har snabbare torkegenskaper än rå linolja och kan till exempel användas i linoljefärg eller som bas i träolja. Vår kokta linolja finns i 1 liters flaska samt, 2,5 och 10 liters dunkar. Linoljan kallpressas av svenska närodlade linfrön i vår fabrik i Skeby.

Rå linolja
Rå linolja används med fördel till impregnering och grundning före målning utomhus. Den råa linoljan har även goda rostskyddsegenskaper. Vår råa linolja finns i 1 liters flaska samt, 2,5 och 10 liters dunkar. Linoljan kallpressas av svenska närodlade linfrön i vår fabrik i Skeby.

På Skeby Gårdar kallpressar vi linfrön, vilket är den metod som ger den renaste linoljan. Vid kallpressning tillsätts ingen värme förutom den som skapas av friktionen i själva pressen. Vi använder inte heller några andra tillsatser. Det som blir kvar när man pressat ur oljan ur linfröna är en så kallad ”linfrökaka” som bland annat används som djurfoder.