Kallpressning av oljeväxter

Skeby Gårdars huvudsakliga verksamhet är vår kallpressning av oljeväxter. Vi hanterar endast råvara som är odlad i Sverige. Av fröerna pressar vi högklassig olja – en naturprodukt helt utan tillsatser. Vi pressar både ekologisk, KRAV-certifierad olja och konventionell rapsolja, och vår produktion är självklart livsmedelsgodkänd. Förutom vår kallpressade rapsolja pressar vi även konventionella svenska linfrön till linolja för olika användningsområden.

kallpressning av rapsfrön
kallpressning av rapsolja

Vi har två pressar på plats i vår fabrik utanför Källby i Västra Götaland. Vår kallpresslinje byggdes och invigdes år 2011, när vår fabrik stod klar. Sedan dess har flera utbyggnader och förbättringar genomförts för att förbättra kvalitet, effektivitet och möjlighet att hantera större volymer. Idag hanterar vi mer än 5000 ton raps- och linfrön per år, vilket ger ca 1700 ton olja.

Med kallpressning menas att ingen extra värme tillsätts utom den friktionsvärme som uppstår vid pressningen. Med kallpressning av rapsfrön bevarar man alla vitaminer, mineraler och positiva förhållanden mellan omega 3 och 6. Detta till skillnad från varmpressning där man tillför värme. Man får då ut mer olja ur fröerna, men förlorar vid varmpressning en del av de goda egenskaperna i rapsoljan.

Det som blir kvar av rapsfröet efter att vi pressat ur oljan kallas för ”rapskaka”, vilket är en proteinfylld produkt som vi självklart tar tillvara, och bland annat säljer som foder till mjölkkor. Vi är stolta över att det i vår produktion inte blir något som helst svinn, utan allt tas tillvara!

I det sista steget filtreras oljan, för att bli helt fri från frörester och få sin klara och guldgula färg. Vi har då fått en kvalitativ rapsolja med en rund och lite nötig smak. Beroende på fröets kvalitet så får rapsoljan lite olika karaktär i form av färg och smak. Variationen är något vi lärt oss att ta tillvara. Våra kunder har olika önskemål och behov, och vi ser till att en passande olja hamnar i varje produkt.

Skeby Rapskaka Foder