Kallpressning av oljeväxter

Vår huvudsakliga verksamhet att hantera och pressa oljeväxter genom kallpressning. Eftersom vi värnar om hög kvalité, arbetar vi enbart med råvaror som odlas i Sverige. Genom att utföra kallpressning kan vi framställa en högklassig olja, en ren naturprodukt utan tillsatser. Dessutom genomför vi kallpressning av både ekologisk och KRAV-certifierad olja, samt konventionell rapsolja. Vår produktion har självklart livsmedelsgodkännande. Utöver kallpressad rapsolja pressar vi även linfrön från konventionell svenska odlingar för att få fram linolja som kan användas i flera olika sammanhang.

kallpressning av rapsfrön
kallpressning av rapsolja

Vi har installerat två pressar i vår fabrik utanför Källby i Västra Götaland. Samtidigt som vår fabrik blev klar år 2011 byggde vi och invigde vår kallpresslinje. Sedan dess har vi gjort flera tillbyggen och förbättringar för att på så sätt kunna öka kvaliteten, effektiviteten och vår förmåga att hantera större volymer. Just nu bearbetar vi över 5000 ton raps- och linfrön per år, vilket ger oss ungefär 1700 ton olja.

När vi kallpressar våra råvaror tillför vi ingen värme förutom den som genereras av friktionen i pressen. Dessutom tillsätter vi inte några andra ämnen. På så sätt kan vi säkerställa att vi bevarar alla vitaminer, mineraler och det gynnsamma förhållandet mellan omega 3 och 6. Process skiljer sig från varmpressning, där man istället tillför värme. Den stora skillnaden är att vi genom varmpressning istället kan utvinna en högre oljemängd från fröna. Däremot innebär denna process att en del av de goda egenskaperna hos rapsoljan går förlorade.

Ingenting går förlorat!

Efter att vi har pressat oljan ur rapsfröet, behåller vi det som kallas ”rapskaka”, en proteinrik produkt som vi tar tillvara på och säljer som foder till mjölkkor. På så sätt kan vi säkerställa att ingenting går till spillo i vår produktion. Vi är stolta över att vi inte skapar något avfall i vår produktion, utan använder allt!

I det sista steget filtrerar vi oljan för att avlägsna eventuella frörester och kunna uppnå en klar och guldgul färg. På så sätt kan vi säkerställa att vi har en kvalitativ rapsolja med en rund och lätt nötig smak. Det är viktigt att tillägga att beroende på vilken kvalitet som fröna har kan rapsoljans färg och smak variera något. Däremot ser vi denna variation som en möjlighet, där vi kan möta våra kunders olika önskemål och behov. Dessutom kan vi se till att varje produkt får en passande olja.

kallpressning