Linolja: Vad det är och hur det kan användas

Nästa artikel:

Så används linolja på trä

Linolja är en vegetabilisk olja som pressas ut från linfrön, en ettårig ört med blå-lila blommor. Linfrön finns huvudsakligen i två olika typer: oljelin och spånadslin. Genom spånlinets långa och fiberrika stjälkar, har den perfekta egenskaper för att producera linnegarn. Däremot är oljelinsplantan kortare och har fler förgreningar och frökapslar. På så sätt kan oljelinsplanatan istället producerar mer olja.

Linfröet

Linfrön är små, bruna och avlånga frön, som går att använda till bröd eller som topping på frukostfilen. Dessutom är det ett frö som många människor även använder för att motverka förstoppning. Förmodligen har du sett ett linfrö, även om du kanske inte har tänkt på att det går att pressa olja ur det. Gen0m att pressa ut linolja från linfröna, kan vi få fram cirka 40-45 % olja!

”På Skeby Gårdar kallpressar vi linfrön, vilket är den metod som ger den renaste linoljan. Vid kallpressning tillsätts ingen värme förutom den som skapas av friktionen i själva pressen.”

Du kanske tycker att det är märkligt att raps och lin har olja i sina fröer. Däremot är den biologiska förklaringen att oljan fungerar som en närings depå för växterna. På samma sätt som spannmål lagrar näring i form av stärkelse, lagrar linoljeväxter näring i form av olja i sina fröer. På så sätt kan linoljeväxter försörja den nya växten som kommer att växa från fröet.

Vi på Skeby Gårdar skördar linfröerna genom tröskning, vanligtvis under september månad. Därefter torkar vi linfröerna för att minska vattenhalten. Genom att torka linfröerna kan dem lagras längre samtidigt som oljan får en bättre kvalitet.

 

Utvinning av olja ur linfrö

På Skeby Gårdar genomför vi kallpressning av linfrön för att kunna producera den renaste linoljan. Eftersom vi kallpressar linfröerna, tillför vi ingen extra värme. Således är den enda värmen som genereras till fröerna i kallpressningen, den som uppstår i friktionen av pressen. Dessutom väljer vi att inte tillsätta några andra ämnen. Efter att vi har pressat ut oljan från linfröna återstår en så kallad "linfrökaka", vilket är en produkt som vi även erbjuder till våra kunder som djurfoder. Här kan du hitta våra produkter!