Linolja Kokt
Kokt linolja är ett populärt alternativ för att behandla ytor av trä inomhus. Den fungerar även som ett effektivt bindemedel i produktionen av linoljefärg. Dessutom ger ännu den kokta linoljan bättre torkegenskaper och en hårdare yta när den används som ytbehandling jämfört med den råa linoljan.
- Bra torkegenskaper
- Vattenavvisande
- Perfekt för träytor och i linoljefärg
- 600, 1000 liters ibc och bulkbil
Du vet väll att vi även säljer mindre volymer i vår webbshop.
Fördelar med kokt linolja
Kokt råolja är en naturlig olja som extraheras från linfrön och har många fördelar och användningsområden. Här kan du läsa mer om dessa:
- Snabbare torktid. Linolja torkar och härdar snabbt när den utsätts för luft. Detta gör det möjligt att använda linolja som ett snabbtorkande alternativ för att skydda ytor och ge dem en glansig finish.
- Miljövänlig. Kokt linolja är en förnybar och biologiskt nedbrytbar produkt, vilket gör den miljövänlig jämfört med syntetiska alternativ. Den produceras från naturliga linfrön utan att behöva genomgå kemiska processer som kan vara skadliga för miljön.
- Vattenavvisande. Linolja har en naturlig vattenavvisande förmåga, vilket gör den användbar för att skydda ytor från fukt och vatteninträngning. När du applicerar den på ytor som trä eller sten, bildar linoljan en tät skyddande hinna som hindrar vatten från att tränga in och orsaka skador.
- Ökad hållbarhet. På grund av värmebehandlingen har kokt linolja en längre hållbarhet än rå linolja. Denna ökade hållbarhet kan vara fördelaktig om du behöver lagra produkten under längre tid innan användning.
Odling av svenska linfrön
Svenska linfrön är en viktig gröda inom jordbruket, eftersom dess frön är rika på omega-3-fettsyror och fibrer. Dessa frön är populära både i livsmedelsprodukter, men även till olika industriella tillämpningar. Linodling har en lång historia i Sverige och har varit en del av det svenska jordbruket i många generationer. Detta beror på att lin trivs bäst i kyliga och fuktiga klimat. Det svenska somrarna och den nordiska jordmånen skapar därför gynnsamma förhållanden för linodling.
Man brukar vanligtvis så linfrön på våren när risken för frost har minskat. Skörden sker när linfröet har mogna fröskidor och de gröna stjälkarna börjar gulna och torka upp. Efter skörd torkar och bearbetar man fröna för att avlägsna dem från fröskalen.