Brytbröd med frömix

Ett underbart brytbröd med en frömix som bakas i en långpanna. Servera till en sallad eller sommarbuffé, gärna med smör och ost. Brytbrödet är mångsidigt och kan vara en läcker komplettering till olika måltider och tillfällen. Med dess fröiga konsistens och smakrika karaktär blir det en välkomnad tillägg till bordet.

Detta recept fyller en stor långpanna och tar ca 3 h.

[tivala-recipie-share]

Ingredienser

Deg
  • 50 g jäst
  • 800 g kallt vatten
  • 3 msk Skeby Guld kallpressad rapsolja
  • 1 ½ msk salt
  • 1400 gram, ca 2,3 l vetemjöl
Topping
  • 1 dl Skeby Frömix
  • 1 ägg, till pensling
  • 1 msk flingsalt

 

Gör så här

  • Smula jästen, häll i vatten och rapsolja. Tillsätt saltet och nästan allt av vetemjölet.
  • Knåda för hand eller i maskin ca 10 min så att degen släpper kanterna men fortfarande är lite kladdig i botten (anpassa med vatten eller mjöl).
  • Låt jäsa under duk ca 2 h.
  • Lägg bakplåtspapper i en långpanna eller ugnsplåt.
  • Dela i ca 30 bitar på en mjölad arbetsyta.
  • Forma bitarna runda genom att vika in kanterna nertill.
  • Lägg bollarna i formen med någon centimeters mellanrum.
  • Låt jäsa under duk i ca 1 h.
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Pensla med ägg, strö över frömix och havssalt.
  • Grädda i ugnen ca 30-40 min.