Brytbröd med frömix

Ett underbart brytbröd med en frömix som bakas i en långpanna. Servera till en sallad eller sommarbuffé, gärna med smör och ost.

Detta recept fyller en stor långpanna och tar ca 3 h.

[tivala-recipie-share]

Ingredienser

Deg
  • 50 g jäst
  • 800 g kallt vatten
  • 3 msk Skeby Guld kallpressad rapsolja
  • 1 ½ msk salt
  • 1400 gram, ca 2,3 l vetemjöl
Topping
  • 1 dl Skeby Frömix
  • 1 ägg, till pensling
  • 1 msk flingsalt

 

Gör så här

  • Smula jästen, häll i vatten och rapsolja. Tillsätt saltet och nästan allt av vetemjölet.
  • Knåda för hand eller i maskin ca 10 min så att degen släpper kanterna men fortfarande är lite kladdig i botten (anpassa med vatten eller mjöl).
  • Låt jäsa under duk ca 2 h.
  • Lägg bakplåtspapper i en långpanna eller ugnsplåt.
  • Dela i ca 30 bitar på en mjölad arbetsyta.
  • Forma bitarna runda genom att vika in kanterna nertill.
  • Lägg bollarna i formen med någon centimeters mellanrum.
  • Låt jäsa under duk i ca 1 h.
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Pensla med ägg, strö över frömix och havssalt.
  • Grädda i ugnen ca 30-40 min.