Brytbröd med rostade frön & rapsolja

Lättbakat, gott, grovt brytbröd som kan fyllas med både rester från morgonens gröt som rivna grönsaker. Tacksamt bröd som sväljer det mesta. Extra guldkant får det av rostade frön och nötig rapsolja.

Resttips: Dela gärna brödet i bitar och frys in. Tar man fram lite i taget så blir det sällan några brödrester. Skulle det trots allt bli bröd över så är frörikt bröd som detta en grym matrest att jobba med. Gott att göra krutonger på, fattigmansparmesan eller torka till ströbröd.

[tivala-recipie-share]

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 6 dl ljummet vatten
  • 3 dl havregryn
  • 2 dl rostad frömix
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk honung
  • 1 liter vetemjöl (ungefär, ta lite i taget)
  • 0.5 msk salt

Topping

  • 1 ägg
  • 1 msk rapsolja
  • 2 msk rostad frömix

Gör så här

  • Häll vattnet i en degbunke och smula ner jästen. Rör runt så att den löses upp.
  • Blanda ner havregryn, frömix, honung, salt, rapsolja och 5 dl vetemjöl.
  • Kör med degkrokar eller armkraft.
  • Addera mer vetemjöl pö om pö tills degen börjar kännas smidig och släpper från kanterna. Den kan gärna vara lite kladdig.
  • Låt degen jäsa ca 1 timme under bakduk.
  • Lägg ett bakplåtspapper på en plåt med kant. Kör några varv med degkrokarna och stjälp sedan upp degen på plåten.
  • Mjöla händerna och platta ut den. Mjöla en degskrapa och tryck ett rutmönster.
  • Sätt ugnen på 200°C
  • Lägg över en handduk och låt degen jäsa 20-30 minuter.
  • Vispa upp ett ägg och olja i en skål. Pensla bröden ordentligt och strö över fröblandning.
  • Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.
  • Det är även gott att pensla det varma brödet en extra gång med rapsolja precis när det kommer från ugnen.
  • Låt svalna på galler.