Franska pepparkakor med rostat bovete

I detta recept för franska pepparkakor har vi ersatt den klassiska sötmandeln med vårt rostade bovete. Vi använder en svensk råvara som inte behöver skållas eller hackas, men som ger kakan sitt karakteristiska prickiga utseende och krispiga konsistens. Franska pepparkakor har en lång historia och är en älskad tradition inom det franska köket. Deras unika smak och textur gör dem till en favorit för dem som uppskattar kryddiga och fylliga bakverk.

 

Ca 80-100 st

[tivala-recipie-share]

Ingredienser

  • 200 g rumstempererat smör
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 5 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk malen ingefära
  • 2 tsk malen kanel
  • 2 tsk kryddnejlikor malda
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 1/2 dl Rostat bovete från Skeby Gårdar

Gör så här:

  • Vispa ihop smör, sirap och socker så att det blir mjukt, häll i bovetet och rör runt
  • Blanda mjölet med kryddorna och bikarbonaten
  • Rör ihop alltsammans
  • Dela degen i två och forma två rullar, tjockleken bestämmer du själv. Kakorna kommer inte att svälla ut i ugnen.
  • Ställ i kylen några timmar under plast
  • Sätt ugnen på 175 grader
  • Ta ut rullarna och skär i tunna skivor
  • Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper
  • Grädda mitt i ugnen ca 8-10 minuter
  • Låt kallna på galler