Franska pepparkakor med rostat bovete
I det här receptet på skurna pepparkakor har vi använt vårt rostade bovete istället för den klassiska sötmandeln. En svensk råvara som inte behöver skållas eller hackas, men som ger det klassiska prickiga utseendet och krisp till kakan.
Ca 80-100 st
[tivala-recipie-share]
Ingredienser
- 200 g rumstempererat smör
- 1 1/2 dl strösocker
- 1 dl ljus sirap
- 5 1/2 dl vetemjöl
- 2 tsk malen ingefära
- 2 tsk malen kanel
- 2 tsk kryddnejlikor malda
- 1 tsk bikarbonat
- 1 1/2 dl Rostat bovete från Skeby Gårdar
Gör så här
- Vispa ihop smör, sirap och socker så att det blir mjukt, häll i bovetet och rör runt
- Blanda mjölet med kryddorna och bikarbonaten
- Rör ihop alltsammans
- Dela degen i två och forma två rullar, tjockleken bestämmer du själv. Kakorna kommer inte att svälla ut i ugnen.
- Ställ i kylen några timmar under plast
- Sätt ugnen på 175 grader
- Ta ut rullarna och skär i tunna skivor
- Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper
- Grädda mitt i ugnen ca 8-10 minuter
- Låt kallna på galler