Kikärtsgryta med kokos & curry

En lättlagad, färgglad middag som piffar upp både humör och immunförsvar.

Grönskaer väljer ni efter säsong, tycke och smak. Grytan tar tacksamt emot de flesta grönsaker, det enda man kan tänka på är dess koktid. Vill man ha spänst i grönsaker och rotfrukter så lägg i dem mot slutet.

Portuiner/Mängd: 4 port.  Uppskattad tid: 40 minuter.

[tivala-recipie-share]

Ingredienser

  • 1 litet blomkålshuvud, gärna med blast
  • 1 knippe svartkål
  • 2 st morötter
  • 2 tetra kokosmjölk
  • 1 tetra kikärtor
  • 1 st gullök
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1 msk riven ingefära
  • 2 tsk curry
  • 1 tsk gurkmeja
  • 2-3 dl vatten
  • 2 st grönsaksbuljongtärning
  • 2 msk kallpressad rapsolja

Tillbehör: Rostad frömix, kallpressad rapsolja, creme fraiche & gott bröd. Vill man addera mer tillbehör så är det gott med t. ex matvete eller potatis.

Gör så här

  • Skala och hacka lök och vitlök. Borsta, ansa och skär morot och svartkål i mindre bitar.
  • Fräs löken mjukt i olja i en stor kastrull.
  • Addera curry, gurkmeja, ingefära och morot.
  • Rör om så att allt blandas och inget bränns vid.
  • Slå på kikärtor, kokosmjölk, buljongtärning och låt allt puttra under lock i ca 10 minuter.
  • Späd med vatten till önskad konsistens.
  • Bryt blomkålen i buketter och skiva ner blasten. Lägg blomkål och svartkål i grytan och låt puttra ytterligare 5 minuter.
  • Smaka av med salt och peppar.
  • Servera med en klick creme fracihe, ringla över lite rapsolja och strö över rostad frömix.

Tips: Färsk ingefära är gott i maten. Vanligtivs använder man en ganska liten bit. Förvara den i frysen och ta fram när det behövs. Då står den sig längre och är mycket enklare att riva när den är fryst.