Pizza bianco med örtolja, citronsalt & rostade frön
En lättbakad pizza som passar lika bra att servera i mindre bitar till buffébordet som till middag. Variera topping efter säsong, tycke och smak. Vill man göra det ännu enklare så skippa citronsaltet. Pizza bianco är en variant av pizza som inte har någon tomatsås som bas. Istället används olika typer av vit sås eller kräm som bas för att ge pizzan sin smak och karaktär.
Portioner/mängd: 6 bitar Uppskattad tid: 20 minuter
[tivala-recipie-share]
Ingredienser
Pizza
- I pizzadeg, ca 500g
- 250 g riven mozzarella
- 2 dl creme fraiche
- 3 msk rostade frön
- 1 tsk torkad oregano
- grovmalen svartpeppar
- citronsalt
Örtolja
- 1,5 dl rapsolja
- 1 knippe oregano
- 1 knippe basilika
- 1 nypa citronsalt
Gör så här:
- Sätt ugnen på 220°C. Sätt in en plåt eller bakstenar.
- Mixa samman färska örter och olja till en grön örtolja. Smaka av med lite citronsalt.
- Kavla ut pizzadegen, gärna direkt på ett bakplåtspapper.
- Blanda creme fraiche och 1 msk örtolja. Bred ut röran på pizzan, strö över ost, oregano, citronsalt och ringla över lite mer örtolja.
- Sätt in pizzan på den varma plåten. Baka tills den fått fin färg ca. 10 minuter.
- Ta ut pizzan och lägg över på en skärbräda. Skär i bitar och toppa med ärtskott, strö över rostade frön och lite mer örtolja.
Tips:
Citronsalt kan man köpa färdigt, men gott och enkelt att göra själv. Torka citronskal i ugn, ca 100 °C i en timme. Mixa sedan samman med grovt salt och önskade kryddor.
Deg
Det finns många bra recept på pizzadeg. Det finns även många riktigt bra deg-genvägar att köpa. Bra sak att ha hemma i kyl och frys.