Pizza bianco med örtolja, citronsalt & rostade frön

En lättbakad pizza som passar lika bra att servera i mindre bitar till buffébordet som till middag. Variera topping efter säsong, tycke och smak. Vill man göra det ännu enklare så skippa citronsaltet.

Portioner/mängd: 6 bitar  Uppskattad tid: 20 minuter

[tivala-recipie-share]

Ingredienser

Pizza

  • I pizzadeg, ca 500g
  • 250 g riven mozzarella
  • 2 dl creme fraiche
  • 3 msk rostade frön
  • 1 tsk torkad oregano
  • grovmalen svartpeppar
  • citronsalt

Örtolja

  • 1,5 dl rapsolja
  • 1 knippe oregano
  • 1 knippe basilika
  • 1 nypa citronsalt

Gör så här

  • Sätt ugnen på 220°C. Sätt in en plåt eller bakstenar.
  • Mixa samman färska örter och olja till en grön örtolja. Smaka av med lite citronsalt.
  • Kavla ut pizzadegen, gärna direkt på ett bakplåtspapper.
  • Blanda creme fraiche och 1 msk örtolja. Bred ut röran på pizzan, strö över ost, oregano, citronsalt och ringla över lite mer örtolja.
  • Sätt in pizzan på den varma plåten. Baka tills den fått fin färg ca. 10 minuter.
  • Ta ut pizzan och lägg över på en skärbräda. Skär i bitar och toppa med ärtskott, strö över rostade frön och lite mer örtolja.

Tips:
Citronsalt kan man köpa färdigt, men gott och enkelt att göra själv. Torka citronskal i ugn, ca 100 °C i en timme. Mixa sedan samman med grovt salt och önskade kryddor.

Deg
Det finns många bra recept på pizzadeg. Det finns även många riktigt bra deg-genvägar att köpa. Bra sak att ha hemma i kyl och frys.