Rågbröd i långpanna med rostat rapsfrö

Ett grovt rågbröd som enkelt bakas i en långpanna. Passar som bäst till frukosten och mellanmålet eller som tillbehör till en soppa och gryta.

 

 

[tivala-recipie-share]

Ingredienser

  • 50 gram jäst
  • 50 gram smör
  • 4 dl vatten
  • 2 dl fil
  • 3 dl grovt rågmjöl
  • 2 dl rågflingor
  • 1/2 dl linfrö
  • 1/2 dl rostat rapsfrö
  • Vetemjöl till lagom konsistens
  • 1 ägg

Gör så här

  • Sätt ugnen på 225 grader
  • Smält smör och värm med mjölken tills det blir ljummet
  • Tillsätt jäst, vatten, fil, rågmjöl, rågflingor, linfrö och vetemjöl till lagom konsistens
  • Låt jäsa ca 30 min
  • Arbeta degen och lägg i långpanna
  • Låt jäsa ca 30 min
  • Pensla med ägg, strö sedan gryn och rapsfrön ovanpå
  • Dela in degen i rutor med en kniv
  • Grädda i ugn ca 15-20 min