Rågbröd i långpanna med rostat rapsfrö
Ett grovt rågbröd som enkelt bakas i en långpanna. Passar som bäst till frukosten och mellanmålet eller som tillbehör till en soppa och gryta.
[tivala-recipie-share]
Ingredienser
- 50 gram jäst
- 50 gram smör
- 4 dl vatten
- 2 dl fil
- 3 dl grovt rågmjöl
- 2 dl rågflingor
- 1/2 dl linfrö
- 1/2 dl rostat rapsfrö
- Vetemjöl till lagom konsistens
- 1 ägg
Gör så här
- Sätt ugnen på 225 grader
- Smält smör och värm med mjölken tills det blir ljummet
- Tillsätt jäst, vatten, fil, rågmjöl, rågflingor, linfrö och vetemjöl till lagom konsistens
- Låt jäsa ca 30 min
- Arbeta degen och lägg i långpanna
- Låt jäsa ca 30 min
- Pensla med ägg, strö sedan gryn och rapsfrön ovanpå
- Dela in degen i rutor med en kniv
- Grädda i ugn ca 15-20 min