Rågbröd med rostad frömix

Ett saftigt och mjukare rågbröd som toppas med Sheby rostad frömix. Passar perfekt till frukosten och tillbehör till en buffé och middag.

Detta bröd blir ca 20 bitar och tar ca 2,5 timmar att baka.

 

[tivala-recipie-share]

Ingredienser

  • 5 dl fingervarmt vatten
  • 50 gram jäst
  • 1/2 dl Skeby Guld, kallpressad rapsolja
  • 2 msk honung eller sirap
  • 2 tsk salt
  • 1 ägg (kan uteslutas)
  • 3/4 dl Skeby rostad frömix
  • Ca 4 dl rågsikt
  • Ca 10-12 dl vetemjöl (börja med den mindre mängden)

Gör så här

  • Smula jästen i en bunke, tillsätt vatten och blanda väl
  • Tillsätt salt, honung/sirap, olja, fröblandning samt eventuellt ägg. Blanda väl.
  • Häll i rågsikt .Tillsätt vetemjöl lite i taget tills degen får bra konsistens. Bearbeta degen i maskin några minuter
  • Låt jäsa dragfritt övertäckt i bunke ca 40 min.
  • Häll degen på mjölat bakbord och dela i 2 bitar.
  • Forma varje bit till en längd som skärs i 10 bitar.
  • Doppa den degiga sidan av biten i fröblandningen som hällts upp på ett fat. Tryck till lite extra så blandningen fastnar.
  • Lägg på plåt och låt jäsa dragfritt 40 min under duk.
  • Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 10-12 min.
  • Låt svalna på galler under bakduk.