Rågbröd med rostade rapsfrön

Ett grovt rågbröd som är riktigt gott till frukosten och som tillbehör till en soppa, gryta eller ostbricka.

Detta recept blir 2 limpor och tar ca 2,5 timmar att baka.

 

[tivala-recipie-share]

Ingredienser

  • 50 gram jäst
  • 6 dl fingervarmt vatten
  • 1 dl Skeby rostade rapsfrön + 2 msk till garnering
  • 1/2 dl solrosfrön
  • 2 tsk salt
  • 2 msk Skeby Guld, kallpressad rapsolja
  • 5 dl grovt rågmjöl
  • 9-10 dl vetemjöl

Gör så här

  • Smula jästen i en bunke, tillsätt vatten och blanda väl
  • Tillsätt rapsfrön, solrosfrön, salt, rapsolja och blanda väl
  • Tillsätt rågmjöl och vetemjöl (lite i taget)
  • Bearbeta degen i maskin några minuter
  • Låt degen jäsa under duk ca 1 timme
  • Dela degen i 2 delar, forma till bröd eller lägg i limpformar
  • Låt jäsa 30 min under duk
  • Pensla bröden med vatten och strö på rapsfrön
  • Grädda längst ner i ugnen 200 grader ca 35 – 40 min
  • Låt svalna på galler under bakduk