Rågbröd med rostade rapsfrön
Ett grovt rågbröd som är riktigt gott till frukosten och som tillbehör till en soppa, gryta eller ostbricka.
Detta recept blir 2 limpor och tar ca 2,5 timmar att baka.
[tivala-recipie-share]
Ingredienser
- 50 gram jäst
- 6 dl fingervarmt vatten
- 1 dl Skeby rostade rapsfrön + 2 msk till garnering
- 1/2 dl solrosfrön
- 2 tsk salt
- 2 msk Skeby Guld, kallpressad rapsolja
- 5 dl grovt rågmjöl
- 9-10 dl vetemjöl
Gör så här
- Smula jästen i en bunke, tillsätt vatten och blanda väl
- Tillsätt rapsfrön, solrosfrön, salt, rapsolja och blanda väl
- Tillsätt rågmjöl och vetemjöl (lite i taget)
- Bearbeta degen i maskin några minuter
- Låt degen jäsa under duk ca 1 timme
- Dela degen i 2 delar, forma till bröd eller lägg i limpformar
- Låt jäsa 30 min under duk
- Pensla bröden med vatten och strö på rapsfrön
- Grädda längst ner i ugnen 200 grader ca 35 – 40 min
- Låt svalna på galler under bakduk