Rapsrostade rotsaker med bakad fetaost

En lättlagad middag som sköter sig själv i ugnen och får god nötig smak tack vare rapsoljan, knaprighet och bra näringsvärde från frömixen. Ett enkelt och gott sätt att ta tillvara på trötta rotsaker och grönsaker. Variera gärna efter säsong och vad ni har hemma. Tänk även på att svenska, ekologiska grönsaker går fint att borsta istället för att skalas samt att även blasten är välkommen. Det blir så mycket mer grönsaker kvar då.

Portioner/mängd: 4 port Uppskattad tid: 40 minuter

[tivala-recipie-share]

Ingredienser

Rapsrostade rotsaker

  • 600 g rotfrukter t.ex morot, palsternacka & persiljerot
  • 400 g grönskaer, här var det blomkål med blast
  • 1 st vitlök
  • 1 dl rapsolja
  • 0.5 dl rostad frömix
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • flingsalt & svartpeppar

Bakad vitost

  • 300 g vitost
  • 1 msk rapsolja
  • 1 msk frömix

Bakade/grillade/rostade rotsaker får en god koncentrerad smak när de släpper vätska. De må se små och skrumpna ut men är proppfyllda med smak.
Mycket bra rester att koka soppa, pastasås eller mixa med i en röra eller hummus. Här har vi mixat ihop grönsaker och den bakade osten till en mycket dippvänlig röra.

Gör så här

Rapsrostade rotsaker

  • Sätt ugnen på 200°C
  • Borsta och ansa rotsaker och grönsaker. Skala om det behövs och skär i mindre bitar. Dela vitlöken på mitten.
  • Smörj eller lägg bakplåtspapper på en plåt. Fördela grönsaker och rotsaker.
  • Vispa samman olja, äppelcidervinäger och honung. Ringla det över grönsakerna och blanda runt.
  • Strö över frömix, flingsalt och dra några varv med pepparkvarnen.
  • Baka i ugnen tills de fått fin färg, ca 20 minuter.

Bakad vitost

  • 300 g vitost
  • 1 msk rapsolja
  • 1 msk frömix